3.9.2012

Nautinnolliset aistit: maku

Makuaisti on aisti, josta tulee tietoisesti nautittua eniten. Ja jotta onni ei olisi liian helppoa, makuaisti on juuri se, josta tulisi nauttia rajoitetusti.

On muuten kumma, että kaikista muista aisteista voisi ottaa ilon irti juuri niin usein kun huvittaa, mutta se, jonka käyttöä tulisi rajoittaa, houkuttelee kaikkein eniten. Evoluutio taitaakin olla kieroilija.

Pidän kaikesta makeasta. Eniten salmiakista, suklaasta ja lakritsista. Ja juustokakuista. Myös Pirkan Sitruunaleivokset ovat ihania...

Mutta mitäpä jos makuaisti antaisi iloa muustakin kuin äärimmäisen makeista aistimuksista? Miltä maistuu salaatinlehti sellaisenaan? Tai tomaatti? Entä suolaamaton pähkinä?

Maistele ja maiskuttele. Kerro itsellesi, miltä maistuu. Kokeile omenaa suoraan puusta, punaherukkaa pensaasta tai ruohosipulia maasta. Maista ketunleipää. Kun makuaisti on saanut maistiaisia puhtaista mauista, se ei välttämättä tarvitse enää lisäaineita ja valkoista sokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti