4.12.2012

Hyvä mieli, parempi olo

Yksi hyvinvointiimme merkittävästi vaikuttava tekijä on käsitys itsestämme. Jos ajattelutapasi itsestäsi on päässyt repsahtamaan, sinulla on näin joulua odotellessa oiva tilaisuus treenata ajatukset kuntoon. Aion julkaista moniosaisen pläjäyksen minäkuvasta, itsetunnosta ja ulkonäöstä. Tavoitteenani on askarrella kanssasi paras joululahjasi: hyvä olo itsen kanssa.

Ensimmäinen aiheemme on itsensä arvostaminen. Arvostatko sinä itseäsi? Miten arvostuksesi näkyy käytännössä?

Yleensä ensimmäiseen kysymykseen on suhteellisen helppoa vastata. Henkilökohtaisesti minä vastaisin, että arvostan. Pidän itseäni ja tekemisiäni tärkeänä ja arvostan ajatuksiani ja saavutuksiani. Toiseen kysymykseen vastaaminen onkin huomattavasti hankalampaa. Ainoa, minkä keksin omaksi vastauksekseni on, että pidän itsestäni huolta.


Itsen arvostuksen lähtökohtana on vilpitön ajatus omasta hyvyydestä. Minä olen hyvä. Minä riitän tällaisena kuin olen. Ajatuksen hokeminen on helppoa, mutta siihen uskominen tilanteesta toiseen vaatii ponnisteluja.

Teemme kaikki virheitä ja meille tapahtuu ikäviä asioita, mutta arvostus itseä kohtaan ei saisi muuttua. Itseään arvostava osaa virheen tehdessään tunnustaa tekosensa ja korjata niitä jatkossa. Tällöin itsetunto ei romahda, eikä itsensä arvostus unohdu.


Muut ihmiset ovat itsensä arvostamista ajatellen paras ystävä ja pahin vihollinen. Minä ainakin saan itseni jatkuvasti kiinni siitä, että vertailen itseäni muihin. Kehu toisen suusta parantaa itsensä arvostusta, mutta ikävät kommentit saavat vähättelemään itseä pitkäksikin aikaa. Hyvä keino olisikin avata korvansa hyville kommenteille ja sulkea huonoilta. Yleensä aina toisen ihmisen arvostelun taustalla on arvostelijan itsensä huono olo. Toista arvosteleva ihminen ei arvosta itseään. Tämän muistaminen on tärkeää sekä muiden toiminnassa että omassa.


Itsensä arvostamisessa auttaa, kun muistaa pitää omasta hyvinvoinnistaan huolta. Vapaapäivät, omien ajatusten ja tarpeiden kuuntelu ja armollisuus itseä kohtaan ovat avainasemassa. Sinäkin olet vain ihminen, eikä se tee sinusta yhtään sen huonompaa. Välillä on oikein olla tekemättä mitään. Kropan ollessa väsynyt on ok jättää treeni väliin. Ja kun juhliminen kavereiden kanssa ei houkuttele, kotiin saa jäädä. Mitäpä jos tekisit seuraavaksi jotain, mitä juuri tällä hetkellä haluat?

2 kommenttia:

  1. Pidän kovasti blogistasi. Viisaita ajatuksia. :)
    Hyvää joulunodotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ihanaa kuulla, että pidät blogistani. :) Ajatukseni syntyvät muista ihmisistä, ympäristöstä ja pienestä vaivannäöstä. Mukavaa joulunodotusta sinullekin! :)

      Poista