23.3.2013

Ei vähätellä, emme ole sen arvoisia

Itsensä vähättely muiden ihmisten seurassa ei ole suomalaista kulttuuria. Se on huonoa käytöstä.

Tänään töissä ollessani eräs täti-ihminen kyseli tuolia, johon istua odottelemaan autokyydin saapumista. Kauppamme eteistilassa ainoa sopiva tila penkille oli roskasäiliön vieressä. Asetin penkin siihen ja kehotin rouvaa istuutumaan. Täti tiiraili roskasäiliön kyljessä lukevaa tekstiä ja totesi: "Vai kuivajätettä. No sitähän tässä kai ollaan." Okei, koomista, mutta oikeasti. Mitä tuollaisessa tilanteessa voi sanoa? Täti pahoitti oman mielensä ja sai minut vaikeaan tilanteeseen.

Vähätteletkö itseäsi muiden seurassa? Miksi vähättelet? Haluatko huomiota tai hyväksyntää? Odotatko, että joku rupeaa kehumaan sinua vähättelysi vuoksi?

Itsensä vähättely aiheuttaa kierteen: vähättelet itseäsi, koet muidenkin vähättelevän sinua ja tunnet itsesi entistä alempiarvoiseksi. Lisäksi itsensä vähättely ärsyttää muita ja saattaa heidät kiusalliseen tilanteeseen.

Vähättelyn sijasta suosittelen muiden positiivista huomioimista. Sillä tavalla saat itsekin huomiota, hyväksyntää ja kehuja ilman negatiivisia sivuvaikutuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti