14.3.2013

Ihmiset blogiruudun molemmilla puolilla

Bloggaus on tämän päivän se juttu. Bloggaus on ilmiö, joka on ujuttautunut kaikkeen mediassa, elämäntavoissa ja harrastuksissa.

Bloggaajat ovat tosielämän idoleita ja real life -viihdettä. Bloggaajia seurataan, koska he ovat kiinnostavia jollain tavalla. He ovat mielenkiintoisia pukeutujia, heillä on jännittävä elämä, hyviä ajatuksia, samanlaisia harrastuksia kuin lukijoilla... Bloggaajia halutaan seurata, koska he ovat niin tavallisia ihmisiä. Bloggajien kautta lukijat voivat löytää helposti toteutettavissa olevaa inspiraatiota omaan elämäänsä.

Monet haluaisivat olla menestyviä bloggaajia. Yleisesti ajatellaan, että bloggajien elämä on helppoa ja nautinnollista ja työkseen bloggaavat ovat unelma-ammatissa. Blogien avulla voi tienata rahaa tai upeita sopimuksia sponsoreiden kanssa. Bloggaajat saavat ilmaisia vaatteita, kosmetiikkanäytteitä, asustelahjoja, blogimatkoja...

Tulevatko lukijat ajatelleeksi bloggaajaa ruudun takana? Sitä ihan oikeasti ihan tavallista ihmistä, jonka elämästä vain hyvin, hyvin pieni osa näkyy ruudulla lukijoille. Väittäisin, että bloggaajien tosielämään kuuluu paljon sellaisia asioita, kuten murheita, huolia ja pettymyksiä, joista ei koskaan kirjoiteta tai oteta kuvia. Monestihan bloggaajat kertovatkin bloginsa keskittyvän pinnallisiin asioihin, kuten muotiin ja kauneuteen, unelmiin ja haaveisiin sekä elämän ihaniin asioihin. Kenenkään elämä ei oikeasti koostu pelkästään niistä, vaikka blogeista saakin usein sellaisen kuvan.

Vaikka olenkin noviisi, asetan myös kyseenalaiseksi bloggaajien mahdollisuuden tienata blogillaan. Vain todella harvat bloggaajat hyötyvät oikeasti rahallaisesti blogistaan ja vielä harvemmat bloggaavat ammatikseen.

On myös huomioitava, että bloggaajat, joiden lukijamäärät ovat isot, kantavat harteillaan taakkaa pakosta blogata. Suositulla blogilla on vastuu julkaista sellaista materiaalia, joka a) kiinnostaa lukijoita ja b) soveltuu suurelle, eri-ikäisistä lukijoista koostuvalle yleisölle. Esimerkiksi muotibloggaajan on pakko kiinnittää pukeutumiseensa huomiota sellaisinakin päivinä, jolloin pukeutuminen kiinnostaa yhtä paljon kuin pörssikurssien päivittäinen vaihtelu.

Huippubloggaajan on myös pakko pysyä ajan hermolla. Bloggaajan on käytettävä rahaa tehokkaisiin ja naapurikateutta herättäviin teknisiin laitteisiin. Läppärin on kyettävä pyörittämään isoja kuvatiedostoja ja kameran on napsittava tarkkoja otoksia kaikissa olosuhteissa. Myös tietynlaiset elämäntyylit, kuten matkustelu ja ravintoloissa syöminen, kuluttavat rahaa - muotibloggaajan vaateostoksista puhumattakaan.

Edellä on vain muutamia varjopuolia menestyvän bloggaajan arjesta. Haluan kuitenkin nostaa esille, että monien bloggaajien blogissaan tuoma kuva elämän ihanuudesta ei ole aina harhaa. Monesti bloggaajat osaavat keskittyä elämän ihaniin asioihin, koska he joutuvat (sanan hyvässä ja huonossa merkityksessä) postaamaan aiheesta blogissaan!

Pohdinnoillani haluan lähinnä nostaa esiin bloggaamisen inhimillisen puolen. Sinun ei kannata tuntea alemmuuttaa bloggaajia kohtaan - loppujen lopuksi saatat murehtia ihan samoja asioita, mitä suosikkibloggaajasi murehtii ruudun toisella puolella. Jos haluat samanlaisen elämän kuin suosikkibloggaajasi, sinunkin kannattaa opetella kiinnittämään huomiota ihaniin asioihin elämässä. Eikä se aina tarkoita, että elämässä on ihania asiota vasta sitten, kun sinulla on samanlainen paita kuin sillä bloggaajalla tai samanlaiset kengät kuin yhdellä toisella. Sinun vanha paitasi näyttäisi oikeastaan ihan yhtä ihanalta kuin bloggaajan uusi paita blogikuvissa, jos panostaisit yhtä huolellisesti kuvan asetteluun, laatuu ja muokkaamiseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti