18.3.2013

Kiireen poistamisen huoneentaulu

Tekemiset kasautuvat, deadlinet lähestyvät, on koeviikko, illalla kahvakuulatunti, aamulla aikainen herätys... Kuulostaako tutulta?

Usein kiire aiheuttaa ahdistusta, masennusta ja pelkoa siitä, ettei kerkeä tekemään kaikkea, mitä pitäisi. Kiireisenä aikana neuvotaan ottamaan rennosti, priorisoimaan ja muistamaan riittävä lepo. Hyvähän se on sanoa, kun toteuttamiseen ei oikeasti ole aikaa.

Kiireen taltuttaminen ei ole helppoa, eikä aina mahdollista, kun pakolliset tekemiset on hoidettava kellosta huolimatta. Jos kiire iskee, siitä täytyy vain kahlata läpi. Olennaista onkin estää kiire kokonaan. Kiireen estäminen onnistuu aikatauluttamisella ja hyvällä etukäteen suunnittelulla.

Tekemiset ja niihin vaadittava ajankäyttö selkeytyvät, kun ne kirjoittaa kalenteriin. Erilaiset projektit, kuten esseen kirjoittaminen, kannattaa aloittaa oikeasti hyvissä ajoin, eikä vasta sitten, kun palautuspäivä on 24 tunnin päästä. Tekemisten vastapainoksi kalenteriin on hyvä varata hetkiä rauhoittumiselle. Niihin hetkiin ei saa lisätä mitään muuta, vaikka tekemistä olisi kuinka paljon.

Toinen hyvä keino kiireen kokemisen estämiseksi on sen tosiasian hyväksyminen, että välillä aika on tiukilla. Välillä on poistuttava omalta mukavuusalueelta ja jätettävä kaksituntinen Facebook-aika muihin puuhiin. Toisina päivinä taas rentoutumiseen on suhteessa enemmän aikaa. Kun tämän faktan ymmärtää, kiire tuntuu paljon pienemmältä jutulta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti