27.6.2013

Tavoitteena vähemmän itsetuntokuolleita päiviä

Mitäpä tehdä niinä päivinä, kun olo itsen kanssa ei ole se kaikkein luontevin? Ulkonäkö ärsyttää, saamattomuus ahdistaa ja huonot piirteet tuntuvat maailman isoimmilta asioilta. Onko sinulla välillä sellaisia päiviä?

Itsetuntokuolleet päivät ovat kaiketi ihan normaaleja silloin tällöin. Aina usko omaan itseen ei riitä ja aina oma itse ei tunnu parhaalta mahdolliselta. Sellaiset päivät opettavat meitä huomioimaan ei-niin-mukavat-ominaisuutemme, jotta voimme kiinnittää niihin huomiota

Mikä sinussa on huonoa? Miksi? Kysymykseen vastaaminen ei ole helppoa, sillä meille ei ole luontaista tunnustaa pahimpia puoliamme. Jos kuitenkin pääsemme mukavuuskynnyksen yli ja tunnistamme sen, mikä meitä ärsyttää itsessämme eniten, voimme tehdä asialle jotain. Jos huonot puolemme esimerkiksi aiheuttavat muille tai itsellemme vahinkoa, niihin on syytä kiinnittää erikoishuomiota ja miettiä, olisiko niitä syytä muuttaa.

Kaikki huonot ominaisuutesi eivät kuitenkaan ole oikeasti huonoja, vaan sinä olet itse tehnyt niistä ylitsepääsemättömiä. Esimerkiksi ulkonäkö on asia, johon tulee suhtaudutta kriittisimmin itse. Sinun kannattaa siis miettiä, onko huono ominaisuutesi oikeasti niin huono kuin kuvittelet sen olevan. Millä tavalla olisit onnellisempi, jos ominaisuus olisi toisin kuin nyt? Et ole täydellinen, joten sinussakin saa olla heikkoja kohtia. Toisten silmissä ne saattavat olla juuri niitä parhaimpia puoliasi.
 
Kun teemme huonoille puolilemme jotain, työstämme niitä ja loppujen lopuksi pääsemme niistä yli. Silloin on taas yksi itsetuntokuollut päivä vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti