6.7.2013

Opiskelupaikatta

Etkö päässyt tänä(kään) vuonna haluamaasi opiskelupaikkaan? Tuntuuko, että kaikki muut pääsivät, mutta sinä luuseri et onnistunut? Nyt syksyn ohjelma on avoinna ja ahdistavan lähestyvänä mielessä. Pettymyksestä selviää, kun muistaa muutaman tärkeän faktan.

1. Se, ettet päässyt opiskelemaan haluamaasi alaa, ei tietenkään tee sinusta luuseria. Ei millään tavalla huonompaa. Olet aivan yhtä arvokas, pääsit opiskelemaan tai et. Sitä paitsi seuraavia hakukertoja tulee kyllä.

2. Vaikka sinusta tuntuu siltä, että kaikki muut pääsivät opiskelemaan, se ei pidä paikkaansa. Todellisuudessa iso osa hakijoista ei pääse opiskelemaan haluamaansa alaa. Facebookin opiskelupaikkahehkutustulva johtuu siitä, että ne, jotka pääsivät, mainostavat sitä, mutta ne, jotka eivät päässeet, eivät paljon ilmoittele asiasta. Siksi käsitys kaikkien muiden opiskelemaan pääsystä voi olla väärä.

3. Muistathan, että toisille aloille on oikeasti vaikeampi päästä kuin toisille. Myös toisille paikkakunnille on helpompaa päästä opiskelemaan kuin toisille. Et siis olisi voinut välttämättä tehdä mitään toisin opiskelupaikan haun suhteen.

4. Jos olet opiskelupaikkaa vailla, sinulla on oivallinen tilaisuus pitää syksyllä välivuosi. Voit toteuttaa haaveesi matkustelusta, työpaikan hausta tai vapaaehtoistyöstä. Ylimääräisestä vuodesta voi tulla elämäsi paras, jos haluat niin. Tai sitten voit koettaa onneasi syksyn hauissa tai täydennyshauissa.


Tsemppiä sinulle. Sinulla on oikeastaan kaikki aika hyvin!

4 kommenttia:

  1. Olipa kiva lukea noita ajatuksia. Helpotti vähän omaa pettymystä, kun en päässy opiskelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että tekstistä oli hyötyä. :) Tsemppiä sinulle - uskon, että sinulla menee kaikki loppujen lopuksi oikein hyvin.

      Poista
  2. Oisit voinut lisätä tähän, että välivuosi on hyvä tapa myös muuttaa ajatuksia ja pohtia kunnolla mitä haluaa opiskella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta, hyvä huomio. Monelle opiskelupaikan valinta on vaikea, eivätkä kaikki suinkaan tiedä, mitä haluavat tehdä myöhemmin työkseen. Välivuosi antaa hyvää lisäaikaa pohtia omaa tulevaisuutta ja sen myötä omaa alaa. Kiitos palautteesta! :)

      Poista