5.9.2013

Päivän novelli: Höperö nuori


Yllätyin, kun lueskelin muutama vuosi sitten kirjoittamiani novelleja. Niitä oli niin paljon! Ajattelin, että sinäkin voisit lukea niistä joitain. Aiheet nimittäin sivuavat niitä, mitä pohdimme täälläkin.


Höperö nuori
Kirjoitettu 7.11.2010

Maailma on kovasti muuttunut lapsuudestani. Silloin olin nähnyt elämää. Tunsin kotikyläni ja sen ihmiset. Oli mukavia päiviä ja päiviä, joista tuli mukavia. Äiti herätti minut ja veljeni hyvään huomeneen ja illalla yhteisen television äärestä meidät lähetettiin kauniisiin uniin. Mitä välissä tapahtui, ei yltänyt tietoisuuteeni tai ei kiinnostanut minua. Aikuisten asioita. Tänään minun täytyy itse herätä ja kauniit unet saan vain, jos ajattelen illalla mukavia asioita. Tapahtumat aamujen ja iltojen välissä kulkevat suodattamatta sisääni, myös aikuisten asiat. Elämästä en enää tiedä mitään muuta kuin se on liian lyhyt elämättä, mutta vielä lyhyempi elää. En tunne edes naapurustoani - se on kasvanut liiaksi.

Ehkä lapsuuteni päivät olivat mukavampia. Ehkä ulkona oli lämpimämpää ja aurinko paistoi useammin. Kaiken pilasi silmien meikkaaminen suuremmiksi, jolloin niillä näki paremmin. Ainakin tänään näen suuremmilla silmilläni auringon kirkkaammin. Ja pilvet. Jotkut kutsuvat sitä nuoruudeksi, minä varhaiseksi vanhuudeksi. Kypsyn ymmärtämään sen, mikä on väistämätöntä. Ja kuollakin voin. Erona vanhuuteen on, etten kyseenalaista mitään entisen vuoksi, vaan kyseenalaistan kaiken tulevan kannalta. Kukaan ei ole oikeassa, mikään ei ole oikeaa. Miten voin olla oikea?

Elän villejä aikoja. Johtuu varmaan vanhuuden höperyydestä. Minussa on elämä ja minussa on kuolema. Ymmärrän sen nyt ja ymmärrän myös, että elämättä kuolen, mutta elämällä kuolema ei ole tärkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti