5.5.2014

Turha tavoitella sitä, mikä ahdistaa

Oletko tyytymätön itseesi? Pitäisikö sinun olla mielestäsi jotain muuta kuin olet? Pitäisikö sinun olla esimerkiksi ahkerampi, innostuneempi, ystävällisempi, kiinnostuneempi, iloisempi, positiivisempi, rohkeampi tai liikunnallisempi? Vai liittyvätkö tyytymättömyyden tunteesi ulkonäköösi?

Maailmassa, jossa kaikki on mahdollista ja itsellä on täysi vastuu omasta elämästä, ei ole helppoa tyytyä siihen, mitä jo on. Aina voisi kumminkin olla parempi - kaikkihan on itsestä ja omista päätöksistä kiinni.

Mietipä, että olisiko elämäsi parempaa, jos olisit sellainen kuin haluaisit itsesi olevan? Millä tavalla elämäsi paranisi? Miksi tavoittelemasi asia on niin tärkeä, että olet tyytymätön nykyiseen olemukseesi? Ja kaikkein tärkein kysymys: sopisiko tavoittelemasi asia sellaisiin elämän arvoihin ja unelmiin, joita sinulla on? Saavuttaisitko tavoitteesi avulla jotain, mistä oikeasti unelmoit ja haaveilet, vai onko tavoitteesi sittenkin vain pieni yksityiskohta, jolla ei ole oikeasti merkitystä?

Usein murehdimme itsessämme sellaisia asioita, jotka eivät oikeastaan edes ole merkityksellisiä elämässämme pitkällä aikavälillä.

Kannattaako sinun siis olla itseesi tyytymätön sellaisen asian takia, joka ei oikeasti olekaan niin tärkeä? Mieti, miten elämänlaatusi muuttuisi, jos unohtaisit tavoittelemasi asian murehtimisen ja keskittyisit siihen, mikä sinussa on jo hyvää. Keksitkö itsessäsi jotain sellaista parannettavaa, joka innostaisi sinua masentamisen sijaan?

Tyytymättömyys itseen on kuluttava, ahdistava ja usein turha tunne. Tarve kehittää itseä on sitten asia aivan erikseen - halu olla parempi ihminen tai parempi jossain asiassa on tärkeä oman mielekkyyden kokemisen kannalta. On hyvä tavoitella jotain, mikä tekee itsen onnelliseksi, mutta sellaisen tavoitteleminen, mikä ahdistaa, ei usein loppujen lopuksi tuota onnea, vaan johtaa uuden ahdistavan tavoitteen keksimiseen.


"Ilo tulee itsensä hyväksymisestä.
Etsi täydellistä hyväksyntää,
älä täydellistä elämää"
- Tuntematon

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti