3.10.2014

Pakene, taistele tai keskity muihin asioihin

Meillä evoluutiobiologisesti kehittyneillä yksilöillä on synnynnäinen valmius kokea uhkia. Uhkien tunnistaminen ja kokeminen tulee niin luonnostaan, ettemme ehdi tietoisesti muodostaa käsitystä kohteesta, kun jo tuomitsemme sen.

Pakene tai taistele.
 
"Uhalla tarkoitetaan vaaraa tai riskiä, joka uhkaa ihmistä tai hänen omaisuuttaan." (Lähde: Wikipedia) Mitkä ovat sinun elämäsi uhkia? Millaisia uhkia kohtaat päivittäin? Nykypäivän uhkat ovat melko erilaisia kuin ne, joita historialliset esi-isämme kohtasivat.

Hassua, että uhkiin reagoiminen ei ole juurikaan muuttunut. Meidän ei tarvitse täällä Suomessa kovin usein pelätä henkemme puolesta, mutta silti olemme valmiita pakenemaan tai taistelemaan. Olemme valmiita puolustamaan itseämme ja omaisuuttamme esimerkiksi loukkauksilla, halveksunnalla, hylkäämällä, syrjimällä, suvaitsemattomuudella ja estämällä monin tavoin uhkan toimimista elämässämme.
 
Tulemmeko ajatelleeksi, että uhkamme voi joissain tapauksissa olla omaa onneaan tavoitteleva, hyvin itsemme kaltainen ihminen? Taistelemalla uhkaamme vastaan saamme aikaiseksi vielä isomman uhkan.
 
Mitä jos kehittelisimme kokonaan uuden tavan suhtautua uhkaan? Mitä jos tiedostaisimme uhkan, myöntäisimme sen olemassa olon ja antaisimmekin sen vain olla? Emme voi koskaan päästä elämäämme uhkaavista asioista kokonaan eroon, jolloin jotkin uhkat voisi olla helpompaa vain jättää oman onnensa nojaan.
 
Sitä paitsi usein pahin uhkamme on oma epäonnistumisen pelkomme,
joka estää meitä havainnoimasta elämämme sellaisia asioita,
jotka pelkällä olemassaolollaan voivat tehdä uhkasta vaarattoman.
 
Mitä sellaisia asioita sinun elämässäsi on, joita mikään uhka ei voi horjuttaa?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti